poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Wszystko o kaloriach

Ilość kalorii w produktach żywnościowych wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm przy spożyciu takiego produktu. Ta "żywnościowa" energia jest później wykorzystywana do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności fizycznej.
Brak kalorii=brak energii
Dzienne zapotrzebowanie na kalorie zależy od wielu czynników.  Wieku,  wzrostu, wagi, płci. Dla kobiet wynosi ono około 2200 kcal, a dla mężczyzn około 2900 kcal. Warto kontrolować ilość spożywanych przez Nas kalorii,  ponieważ ich nadmiar prowadzi do otyłości, a niedobór anoreksji.
Trzeba pamiętać także o tym, aby nie spożywać tzw "pustych kalorii", czyli takich, które dają nam krótkotrwały przyrost energii.  Nie prowadzą jednak one do efektywnego spalania w procesie przemiany materii. Puste kalorie występują m.in. w produktach zawierających sacharozę (czyli w słodyczach!).
Oczywiście samo uzupełnianie kalorii nie wystarczy.  Należy wybierać produkty, które zawierają wystarczającą, dla naszego organizmu, ilość witamin i minerałów.
Dlatego warto jest czytać tabele na etykietach produktów spożywczych przed zjedzeniem zawartości.
Życzę miłego, niskokalorycznego dnia i do zobaczenia
Marzycielka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Bardzo mi miło, że masz czas i chęć skomentować mój post. Czekam na szczere słowa krytyki, dzięki którym będę wiedziała co zmienić, aby mój blog stał się lepszy.
Pozdrawiam i do zobaczenia :)